xplore

Το τέλειο ξανθό – Πως να βάψετε τα μαλλιά σας ξανθά στο σπίτι!!

Καταρχήν θα ξεκινήσω λέγοντας πως βαφή = ταλαιπωρία και μάλιστα μεγάλη ταλαιπωρία και για τα μαλλιά μας αλλά και για μας που δεν ξέρουμε με τι απόχρωση θα καταλήξουμε φεύγοντας από το κομμωτήριο ή στο σπίτι…….

Σκέφτηκα να γράψω γι’ αυτό το θέμα γιατί έχω διαβάσει στο διαδίκτυο άπειρα forum με κοπέλες που ψάχνουν να βρουν πως να πετύχουν το ξανθό που ονειρεύονται, χωρίς να καταστραφεί το μαλλί τους, χωρίς να πάρει αυτή την απαίσια κίτρινη απόχρωση και χωρίς να χρειάζεται να χαλάνε κάθε μήνα (μην πω κάθε 20μερο) ένα σωρό λεφτά στα κομμωτήρια. Κι επειδή μπορώ να πω ότι μετά από πολλές προσπάθειες κι εγώ, κατάφερα να πετύχω την απόχρωση που ονομάζω ιδανικό ξανθό, δηλ. ούτε ασπρίζει υπερβολικά ούτε πορτοκαλίζει!!

Είπα να σας πω τι κάνω και πως μήπως βοηθήσω αν και δεν είμαι ειδική, επαγγελματίας ή κάτι τέτοιο.

Να τονίσω, ότι έχω αυτό το αποτέλεσμα, έχοντας φυσικό χρώμα μαλλιών καστανό σκούρο, αρκετά σκούρο αλλά όχι μαύρο εντάξει?

Επίσης να τονίσω πως απευθύνομαι σε κοπέλες που έχουν ήδη ξανοίξει τα μαλλιά τους μέχρι ένα σημείο και ακόμα καλύτερα σε αυτές που έχουν ήδη ξανθά μαλλιά και θέλουν να βάφουν μόνες τους τη ρίζα.

(γιατί κοπέλες που έχουν άλλου χρώματος βαμμένα μαλλιά, καταρχήν δεν θα πιάνει η βαφή πάνω στο βαμμένο τους μαλλί κι επίσης θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να κάνουν τις ανταύγειες ομοιόμορφες μόνες τους κατά μήκος των μαλλιών τους.)

Εισαγωγικά να πω ότι:

  • Δυστυχώς ξανθό ανοιχτό χωρίς ντεκαπάζ δεν γίνεται. Χρόνια και χρονάκια προσπάθησα να τα ανοίξω σιγά σιγά αλλά πάντα κατέληγαν μελί με μια ελαφριά χρυσο-πορτοκαλί απόχρωση, μέχρι εκεί, αλλά ποτέ πιο ξανθά. Βέβαια να πω ότι έχω λεπτή τρίχα και ανοίγει εύκολα παρόλο που είναι καστανή σκούρα… Το καλό ήταν ότι ανοίγοντας τα σιγά σιγά υπέστησαν λιγότερη φθορά τελικά απ’ ότι αν είχα κάνει ντεκαπάζ κατευθείαν σε όλα τα μαλλιά. Προσωπικά το συνιστώ πριν τα ανοίξετε όλα τα μαλλιά να ξεκινήστε με ανταύγειες ξανθές όλο και πιο πολλές σιγά σιγά σε ένα καλό κομμωτήριο και μετά να επιχειρήσετε να βάφετε μόνες σας τη ρίζα με τον τρόπο που γράφω παρακάτω.
  • Δεύτερον, θέλω να πω ότι το ντεκαπάζ ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλα τα μαλλιά. Απλά δεν πρέπει!! Η φθορά είναι τεράστια. Ευτυχώς δεν το ξέρω από ιδία πείρα, αλλά μπορώ να το φανταστώ βλέποντας τη φθορά από τις ανταύγειες που έχω κάνει με ντεκαπάζ. Επίσης καλό είναι να μην το αφήνουμε πολύ ώρα τα μαλλιά γιατί είναι επικίνδυνο. Το ντεκαπάζ έχει την ιδιότητα να αποχρωματίζει την τρίχα, δηλαδή, πρώτα την κάνει κόκκινη, μετά πορτοκαλί, μετά κίτρινη και μετά άσπρη και μετά προφανώς την καίει. Μάλιστα πρόσφατα διάβασα σε site επαγγελματιών κομμωτών που έγραφε ένας από αυτούς ότι αν αφήσεις το ντεκαπάζ στην τούφα με το αλουμινόχαρτο μέχρι να γίνει λευκή τότε θα είναι σίγουρα και καμμένη. Έτσι, το να το αφήσεις στα μαλλιά σου μέχρι να γίνουν άσπρα πλατινέ είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά (και τελικά μάλλον θα καείς). Είναι πολύυυυ πιο συνετό να κάνεις σε τούφες το ντεκαπάζ και να μην ακουμπάει δέρμα, με αλουμινόχαρτο κτλ. (Πιο κάτω θα σας πω ακριβώς τι κάνω) και να το αφήσεις λιγότερο χρόνο κι απ’ ότι αναγράφει η συσκευασία (δηλαδή λιγότερο από μισή ώρα, ειδικά αν το κάνεις κάθε μήνα).
  • Το ντεκαπάζ άσχετα με το πόση ώρα θα το αφήσεις, θα σου αφήσει σίγουρα μια απόχρωση ας την πω φωσφορίζουσα, τέλος πάντων όχι φυσική σαν χρώμα.. Σίγουρα!! Οπότε μετά θα χρειαστεί να τα περάσεις με μια βαφή ξανθιά σαντρέ για να γίνει πιο φυσικό και όμορφο όπως στη φωτογραφία. Η βαφή καλό θα είναι να μην γίνεται την ίδια μέρα για λιγότερη ταλαιπωρία των μαλλιών,αν και στα κομμωτήρια γίνεται πάντα αμέσως μετά. Εγώ κάνω το ντεκαπάζ ένα απόγευμα που το βράδυ δεν σχεδιάζω να βγω και την βαφή την επόμενη μέρα.
  • Επίσης, επειδή όλες αυτές οι βαφές κάθε μήνα φθείρουν όσο να ναι το μαλλί, ΔΕΝ πρέπει για κανένα λόγο να περνάμε κάθε μήνα σε όλο το μαλλί τη βαφή, αλλά ΜΟΝΟ ΡΙΖΑ. Επίσης δεν πρέπει το ντεκαπάζ να ακουμπάει βαμμένα μαλλιά αλλά επίσης να περνιέται ΜΟΝΟ στη ΡΙΖΑ και όχι σαν βαφή αλλά καλύτερα ως ανταύγειες. Και να προσθέσω πως, καλύτερα το ντεκαπάζ να γίνεται ανα δυο μήνες και όχι κάθε μήνα, εναλλάξ με τη βαφή που βάζουμε ρίζα.
  • Τέλος, αν δεν είσαι σίγουρη ότι σου ταιριάζει το ξανθό καλύτερα μην την ξεκινήσεις όλη αυτή τη διαδικασία γιατί είναι όχι μόνο  κουραστική αλλά μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες κι αν σου πάει εντάξει πάει στα κομμάτια αλλά αν δεν σου ταιριάζει, ποιος ο λόγος??

Λοιπόν πληροφοριακά αυτά είχα να πω!! Ας πάμε στην πράξη τώρα.

1) καταρχήν αγοράζουμε την ξανθιστική σκόνη (ντεκαπάζ) με 20άρι οξυζενέ, (όσο το δυνατόν χαμηλότερο το οξυζενέ τόσο το καλύτερο για τα μαλλιά. Το 40άρι καλύτερα να μην το αγγίζουμε απλά). Δεύτερον, παίρνουμε μια ξανθή βαφή που πρέπει απαραίτητα να είναι σαντρέ. Οποιαδήποτε άλλη βαφή δεν βγάζει την κιτρινίλα, ειδικά αν πάρεις και απόχρωση ιβουάρ θα γίνει σαν καλαμπόκι το μαλλί. Εγώ παίρνω την 9.1 ξανθό ανοιχτό σαντρέ, που βγάζει την πιο φυσική απόχρωση απ’ όσες έχω δοκιμάσει. Τέλος εφοδιαζόμαστε με αλουμινόχαρτο, γάντια και πετσέτα.

2) Επειδή όπως είπα και παραπάνω δεν κάνει να βάφουμε όλο το κεφάλι με ντεκαπάζ και δεν πρέπει να ακουμπάει δέρμα, κάνουμε χωρίστρες σε όλο το κεφάλι και βάφουμε τούφες με το ντεκαπάζ και τις καλύπτουμε με το αλουμινόχαρτο. Δεν έχει καμία σημασία αν οι τούφες είναι συμμετρικές, αν σε σημεία έχουμε αφήσει λίγη μαύρη ρίζα, αρκεί να γεμίσουμε το κεφάλι με βαμμένες τούφες, κοντά κοντά, όπου βλέπουμε μαύρη ρίζα. Μετά θα περαστεί το κεφάλι με τη βαφή οπότε θα καλύψει τα απέραστα σημεία και δεν θα φαίνονται (ούτως ή άλλως με τις συνεχείς επαναλήψεις θα συνηθίσετε τη διαδικασία και θα τις πετυχαίνετε όλο και καλύτερα τις ανταύγειες). Προτείνω το ντεκαπάζ να μην το αφήσετε πάνω από 20λεπτο, είναι αρκετό για να ανοίξουν σε πρώτη φάση, μετά θα μπει η βαφή και θα τα φέρει στα ίσια τους. Οπότε μην πάθετε συγκοπή όταν λουστείτε από το ντεκαπάζ και δείτε ένα κιτρινοπορτοκαλί κεφάλι οκ?? Να θυμάστε ότι θα φύγει όλη με τη βαφή μετά. Είναι πολύ πολύ προτιμότερο αυτό από το να αφήσετε το ντεκαπάζ 40 λεπτά, να γίνουν ωραία άσπρα πλατινέ τα μαλλιά αλλά μετά να σπάνε, να πέφτουν, να καούν και να φθαρούν τόσο που να μην μακραίνουν ποτέ στην τελική και να χρειάζεστε τρέσες κτλ με τον καιρό.

Μάλιστα εγώ το τελευταίο διάστημα αφήνω το ντεκαπάζ σκάρτο τεταρτάκι. Μετά από καναδυό εβδομάδες περνάω ξανά την 9.1 και γίνονται σούπερ. Πάντως, να πω ότι, (επειδή μου έγινε παρατήρηση από επαγγελματία κομμωτή) το ότι το δικό μου μαλλί ανοίγει σχετικά εύκολα δεν σημαίνει πως το ίδιο ισχύει για όλες τις τρίχες, αφού κάθε τρίχα είναι διαφορετική. Μπορεί ενώ εγώ θέλω ένα τέταρτο για να γίνουν κιτρινοπορτοκαλί, άλλα μαλλιά σε ένα τέταρτο να μην έχουν ανοίξει καθόλου. Τότε παρατείνετε τον χρόνο και ανοίγετε τα αλουμινόχαρτα και τσεκάρετε ανα 5 λεπτά να δείτε πότε θα γίνουν πορτοκαλοκίτρινα για να λουστείτε.

Επίσης να πω, ότι λογικό είναι ότι, οι τούφες πως θα βάψετε πρώτα με ντεκαπάζ να ανοίξουν πιο γρήγορα, οπότε καλό θα ήταν για να είναι όλες οι ανταύγειες ομοιόμορφες  να βγάζετε τα αλουμινόχαρτα από τις πιο ξανοιγμένες και να λούζετε μόνο αυτές, μετά τις αμέσως πιο ξανοιγμένες και ούτω καθ εξής. Όσες έχετε κάνει ανταύγειες με αλουμινόχαρτο σε κομμωτήριο μάλλον καταλάβατε τι εννοώ.

3) Λούζεστε καλά με εξουδετερωτικό σαμπουάν και απαραίτητα μάσκα μαλλιών μετά. Στεγνώνετε τα μαλλιά και αν επιμένετε να περάσετε τη βαφή την ίδια μέρα,τότε απλά την αφήνετε όσο αναγράφει πάνω, περίπου 30 λεπτά (δεν χρειάζεται και παραπάνω αφού θα έχουν ήδη ξανοίξει από το ντεκαπάζ).
Φιλάκια και ελπίζω να βοήθησα!!

Other Articles

error: Content is protected !!