xplore

Balanced Diet in Summer – Κατερίνα Καρίνου: Μπορούμε το καλοκαίρι να ισορροπήσουμε την διατροφή μας;

Balanced Diet in Summer – Κατερίνα Καρίνου* / Μπορούμε το καλοκαίρι να ισορροπήσουμε την διατροφή μας;

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι, το καλοκαίρι έφτασε δυναμικά και σχεδόν όλους μας μας επηρεάζει διατροφικά. Η ζέστη μειώνει την όρεξη σαφώς, αλλά οι καλοκαιρινές νύχτες επιτρέπουν μια βόλτα, ένα κρασί, ένα φαγητό, ένα παγωτό με αγαπημένους φίλους. Γι αυτό λοιπόν θα μιλήσουμε σήμερα, πως θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την διατροφή μας το καλοκαίρι και πως θα φροντίσουμε το σώμα μας.

Όλα ξεκινούν και αρχίζουν από τις βασικές καθημερινές μας συνήθειες

Προσπαθούμε να έχουμε ένα σταθερό αριθμό γευμάτων ημερισίως που θα προσαρμόζονται στις υποχρεώσεις που έχουμε. Δηλαδή, καθημερινά φροντίζουμε να καταναλώνουμε σταθερά από 3-5 γεύματα ημερισίως, τα οποία θα βοήθήσουν τις καύσεις μας και θα ρυθμίσουν την πείνα μας. Αν κανονίσουμε να βγούμε βόλτα το βράδυ για φαγητό, τα γεύματα θα προσαρμόζονται με τον εξής τρόπο:

  • θα καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι πχ. μια σαλάτα με αυγό η κοτόπουλο ή ένα γιαούρτι και
  • το βράδυ θα φάμε το γεύμα μας στην έξοδο μας. Κάνοντας αυτό ισορροπούμε τις ημερίσιες θερμίδες.

Αν θέλουμε να περάσουμε μια μέρα στη θάλασσα, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο, δηλαδή να μην παραλείψουμε γεύματα αλλά να τα προσαρμόσουμε

Να καταναλώσουμε ένα καλό πρωινό πριν την παραλία, να πάρουμε μαζί μας σνακ όπως φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρους καρπούς, ρυζογκοφρέτες και αν πεινάσουμε πιο πολύ μπορούμε να πάρουμε στην παραλία, ένα γιαούρτι με φρούτα ή μια σαλάτα και το βράδυ στο σπίτι μπορούμε να καταναλώσουμε το κύριο γεύμα μας.

Ακόμα και αν θέλουμε να παραγγείλουμε από το beach bar που είμαστε μπορούμε να μοιραστούμε ένα club sandwich με κάποιον απο την παρέα μας και το βράδυ να φάμε μια πρωτεϊνική ομάδα (κοτόπουλο, ψάρι, μπιφτέκι) με σαλάτα επιλογής.

Γενικώς το καλοκαίρι χρειάζεται μια σωστή διαχείριση αλλά πιστέψτε με τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!!

Ουσιαστικά, τα βασικά που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας:

  • Φροντίζουμε να μην χάνουμε τα γεύματα μας
  • Να πίνουμε αρκετό νερό
  • Να τρώμε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα
  • Να γυμναζόμαστε και αν δεν προλαβαίνουμε ή δεν μας αρέσει να κινούμαστε ή να κολυμπάμε στην παραλία
  • Να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες (ρύζι, ψωμί, πατάτες, μακαρόνια) ειδικά βραδινή ώρα
  • Να τρώμε γλυκό μια – δύο φορές την εβδομάδα και να προτιμάμε το παγωτό. Και αυτό γιατί το παγωτο είναι η καλύτερη επιλογή από τα γλύκά, καθώς περιέχει μόνο γάλα και ζάχαρη. Καλύτερη επιλογή από όλα τα παγωτά είναι σορμπέ. Να μην το καταναλώνουμε βραδινή ώρα.
  • Να προσέχουμε τις ποσότητες αλκόολ που καταναλώνουμε. 3-4 ποτά εβδομαδιαίως είναι μια χαρά. Τα cocktails δυστυχώς δεν είναι καλή επιλογή καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη, πουρέ φρούτων και σιρόπι. Αν καταναλώσουμε cocktail είναι μέχρι δύο την εβδομάδα. Προτιμάμε από ποτά κρασί λευκό η ροζέ ή μπύρα. Καλή επιλογή επίσης είναι και η μπύρες άνευ αλκοόλ που είναι χαμηλές σε θερμίδες.

Φυσικά θα προσέχουμε αλλά και θα απολαμβάνουμε. Το καλοκαίρι όλοι μας έχουμε μια καλύτερη διάθεση και περισσότερη κοινωνικότητα, όμως αν φροντίσουμε τον εαυτό μας και νιώθουμε υγιής και έχουμε ευεξία θα απολαύσουμε το καλοκαίρι μας ακόμα περισσότερο.  Και να θυμάστε, μπορεί μια μέρα να ξεφύγουμε αλλά σημασία έχει η επόμενη μέρα. 

Με αγάπη,

Κατερίνα Καρίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc

* Η Καρίνου Κατερίνα MSc είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο στην Αργυρούπολη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (MSc) στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων. Έχει συνεργασία με τα γυμναστήρια Gymnastics Stars του Λευτέρη Πετρούνια και της Βασιλικής Μιλλούση, ενώ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τα γυμναστήρια Holmes place και Curves Γλυφάδας. Τέλος, έχει διατελέσει Διαιτολόγος στο FIGURA CLINICA, ενώ τέλεσε την πρακτική της άσκηση στο ΓΝΠ Αγλαϊα Κυριακού και στον Παιδικό Σταθμό Δήμου Αργυρούπολης καθώς και την πρακτική της άσκηση μεταπτυχιακού στα εξωτερικά Ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Παιδων «Η Αγία Σοφία» ως Διαιτολόγος στο Ιατρείο Αντιμετώπισης αυξημένου βάρους σώματος.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2169396258

Email: [email protected]

Other Articles

error: Content is protected !!