xplore

Sunscreen: Αντηλιακό!! Ποιο είναι το ιδανικό SPF για το δέρμα μας;

Sunscreen: Αντηλιακό!! Ποιο είναι το ιδανικό SPF για το δέρμα μας;

Η χρήση αντηλιακού είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία μας για τη φροντίδα της επιδερμίδας. Η προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου όχι μόνο διατηρεί το δέρμα υγιές καθώς γερνάμε, αλλά συμβάλλει επίσης στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Αλλά με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, το να αποφασίσουμε ποιο αντηλιακό είναι το καλύτερο για τις ανάγκες μας μπορεί να μοιάζει δύσκολο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο τύπος του αντηλιακού που φοράμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος παραμονής στον ήλιο, το αν θα ιδρώσουμε ή αν θα βραχούμε και ποια φόρμουλα ταιριάζει στον τύπο του δέρματός μας.

Ίσως αυτός ο εύχρηστος οδηγός εδώ για να βοηθήσει. Ζητήσαμε από ειδικούς να αναλύσουν τα πιο συγκεχυμένα μέρη της αντηλιακής προστασίας για να κάνουμε τις αγορές αντηλιακού παιχνιδάκι.

Κατανόηση του SPF και των βασικών στοιχείων του αντηλιακού

Τι ακριβώς σημαίνει “SPF” [Sun Protection Factor] τέλος πάντων; SPF δείχνει τον βαθμό προστασίας από τον ήλιο. Ουσιαστικά, μετράει πόσο καλά το αντηλιακό μπορεί να προστατεύσει το δέρμα μας από τον ήλιο. “Όταν εφαρμόζετε αντηλιακό με SPF, το προϊόν σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα σας που απορροφά ή αντανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου”, εξηγεί ο κλινικός δερματολόγος Jake Woods.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι υπεριωδών ακτίνων UV από τους οποίους πρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας: UVA και UVB.

Ο Woods εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των δύο:

– Ακτίνες UVA: μεγαλύτερο μήκος κύματος- διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας πρόωρη γήρανση και ρυτίδες

– Aκτίνες UVB: μικρότερο μήκος κύματος- υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος

Τα αντηλιακά με την ένδειξη ευρέος φάσματος προστατεύουν το δέρμα και από τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων, εμποδίζοντας ή απορροφώντας τις, ανάλογα με τη φόρμουλα του αντηλιακού που επιλέγετε.

Αρχικά, οι αριθμοί SPF δημιουργήθηκαν για να καθορίσουν πόσο καιρό θα μπορούσε ένα άτομο να παραμείνει έξω χωρίς να πάθει ηλιακό έγκαυμα. Έτσι, θεωρητικά, ένας δείκτης SPF 30 θα παρείχε προστασία για 30 λεπτά πριν χρειαστεί νέα εφαρμογή. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των αριθμών SPF για τον προσδιορισμό αυτό έχει ελεγχθεί για διάφορους λόγους. Αρχικά, οι αριθμοί SPF αναφέρονται μόνο στο επίπεδο προστασίας που προσφέρεται έναντι των ακτίνων UVB. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι υψηλοί αριθμοί SPF δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τις ακτίνες UVA ώστε να αντιστοιχούν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου όταν επιλέγουμε αντηλιακό

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να φοράμε καθημερινά ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο και να το εφαρμόζετε κάθε δύο ώρες. Η κλίμακα Fitzpatrick μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μοντέλο αν ψάχνουμε για μια λύση με βάση τον τύπο του δέρματός σας.

“Η κλίμακα Fitzpatrick κατηγοριοποιεί τους τύπους δέρματος σε έξι κατηγορίες με βάση την ποσότητα μελανίνης στο δέρμα, η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα ανταποκρίνεται στην υπεριώδη ακτινοβολία”, εξηγεί η Woods. “Τα άτομα με ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος έχουν λιγότερη μελανίνη και είναι πιο επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα, ενώ τα άτομα με σκουρόχρωμους τύπους δέρματος έχουν περισσότερη μελανίνη και είναι λιγότερο επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα, αλλά μπορεί ακόμα να κινδυνεύουν από δερματικές βλάβες”.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κλίμακα αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως οδηγός. “Το δέρμα του καθενός είναι μοναδικό και μπορεί να απαιτεί διαφορετικά επίπεδα προστασίας από τον ήλιο”, λέει ο Woods. “Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο ή έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την προστασία από τον ήλιο”.

Η ένταση των ακτίνων του ήλιου ποικίλλει ανάλογα με το πού βρισκόμαστε και ποια ώρα της ημέρας είμαστε στον ήλιο, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα αντηλιακό με επαρκή προστασία αν πρόκειται να βγούμε έξω κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του ήλιου ή αν π.χ ζούμε ή ταξιδεύουμε κοντά στον ισημερινό.

Εάν πρόκειται να ιδρώσουμε ή να βραχούμε, ο πιστοποιημένος δερματολόγος Purvisha Patel, MD, συνιστά την επιλογή μιας αδιάβροχης φόρμουλας για πρόσθετη προστασία. Σημειώνει επίσης ότι τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό με σύνθεση για ευαίσθητο δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγουμε υψηλότερο δείκτη προστασίας και επαναλαμβάνουμε συχνά.

Οι συμβουλές των ειδικών

– Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο. Επιλέγουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και συνθήκες.

– Εφαρμόζουμε το αντηλιακό πριν βγούμε από το σπίτι, τουλάχιστον 15-30 λεπτά πριν βγείτε έξω.

– Προστατευόμαστε από τον ήλιο (φοράμε καπέλο, καθόμαστε στη σκιά και φοράμε μακριά μανίκια).

– Επαναλαμβάνουμε την επάλειψη συχνά- κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση. Κάθε φορά θα χρειαστούμε 1-2 σφηνάκια γεμάτα αντηλιακό κάθε φορά.

– Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό των χειλιών, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15.

Τα συστατικά και οι πιθανοί κίνδυνοι

Ενώ τα χημικά και τα ορυκτά αντηλιακά προστατεύουν από τον ήλιο, μπορεί να προκύψουν ορισμένες προφανείς ανησυχίες για ένα “χημικό” αντηλιακό.

“Υπάρχει ανησυχία ότι τα χημικά στα αντηλιακά μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη”, λέει ο Woods. “Ωστόσο, οι μελέτες δεν έχουν δείξει ενδείξεις βλάβης από την απορρόφηση των αντηλιακών και τα οφέλη από τη χρήση αντηλιακών για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση υπερτερούν κατά πολύ των όποιων πιθανών κινδύνων”.

Τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν απορροφώντας τις υπεριώδεις ακτίνες πριν αυτές διεισδύσουν στο δέρμα σας!!

“Τα ενεργά συστατικά των χημικών αντηλιακών, όπως η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη, δημιουργούν μια χημική αντίδραση στην επιφάνεια του δέρματος που απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες και τις μετατρέπει σε θερμότητα, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται από το σώμα”, εξηγεί ο Woods. Τα αντηλιακά ορυκτών, γνωστά και ως φυσικά αντηλιακά, λειτουργούν εμποδίζοντας με φυσικό τρόπο τις υπεριώδεις ακτίνες UV να διεισδύσουν στο δέρμα.

“Τα δραστικά συστατικά των ορυκτών αντηλιακών, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου, δημιουργούν ένα φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος που αντανακλά τις υπεριώδεις ακτίνες μακριά από το δέρμα”, λέει ο Woods.

Τα ορυκτά αντηλιακά τείνουν να ερεθίζουν λιγότερο το δέρμα σε σχέση με τα χημικά αντηλιακά. Ωστόσο, τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα χημικά αντηλιακά και αφήνουν ένα λευκό υπόλειμμα στο δέρμα. Και οι δύο τύποι σύνθεσης προστατεύουν βέβαια το δέρμα από τον ήλιο, οπότε είναι θέμα προτίμησης.

Ο Patel συνιστά τη χρήση αντηλιακών ορυκτών για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί.

“Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιήστε μια υποαλλεργική φόρμουλα”, λέει η Patel. “Μείνετε μακριά από συστατικά όπως η οξυβενζόνη, η αβοβενζόνη, η Paba, το οκτοκρυλένιο και η οκτινοξάτη, καθώς αυτά βρίσκονται σε χημικά αντηλιακά και μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα”, λέει.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσουμε αντηλιακό, θα επιλέξουμε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Εάν ξέρουμε ότι θα περάσουμε ολόκληρη την ημέρα στον ήλιο, απλώνουμε κάθε δύο ώρες αντηλιακό στο δέρμα μας και κάνουμε διαλείμματα στη σκιά.

“Να θυμάστε ότι το αντηλιακό αποτελεί βασικό μέρος της προστασίας του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και της πρόωρης γήρανσης”, λέει η Woods.

“Αφιερώνοντας χρόνο στην επιλογή του σωστού αντηλιακού και χρησιμοποιώντας το σωστά, μπορείτε να απολαμβάνετε το χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους, διατηρώντας παράλληλα το δέρμα σας υγιές και ασφαλές”.

Other Articles

error: Content is protected !!