xplore

Η Δύναμη της Αποκριάτικης Μεταμφίεσης

Γράφει η Τάνια Μπαγέρη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – (Υπαρξιακή – Συμβουλευτική Ψυχολογία)
Ένα αποκριάτικο κουστούμι και τα χαρακτηριστικά που αυτό κουβαλάει, μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας σε νέους, περίεργους ή και απίθανους ρόλους……

Μέσω μιας μεταμφίεσης μπορούμε να πειραματιστούμε εκ του ασφαλούς με εναλλακτικά κοινωνικά πρότυπα, ρόλους, φαντασιώσεις ακόμη και φόβους ή ανησυχίες.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, περισσότερο για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που ακόμη επεξεργάζονται την ταυτότητά τους. Παρόλο που αρκετοί έχουν τη διάθεση να μασκαρευτούν ανεξαρτήτως ηλικίας, οι αποκριάτικες μεταμφιέσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα παιδιά και στους νέους μεταξύ 18 και 25 ετών, όπως φαίνεται και σε σχετικές έρευνες.

Αυτό συνδέεται καταρχάς με το ότι σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός, χρόνος αλλά και κοινωνικές αφορμές για να ασχοληθεί κανείς με την επιλογή μιας αποκριάτικης αμφίεσης.

Συνδέεται όμως και με το δυναμικό χαρακτήρα της εικόνας του εαυτού που ακόμη διαμορφώνεται σε τέτοιες ηλικίες, σε αντίθεση με μεγαλύτερες όταν κανείς νιώθει πιο κατασταλαγμένος και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για σχετικούς πειραματισμούς.

Μια αποκριάτικη μεταμφίεση σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι ο καθένας μας αληθινά, προσφέρει γενικότερα μια ευκαιρία να εκφραστούμε πιο ελεύθερα, πέρα από τα κοινωνικά «πρέπει» και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν επιλέξουμε ως μέρος της αμφίεσης να κρατήσουμε κρυφή την ταυτότητά μας, για παράδειγμα με μια παραπλανητική περούκα ή μια διόλου αποκαλυπτική μάσκα.

Φορώντας ένα αποκριάτικο κουστούμι όμως, επισκιάζουμε ούτως ή άλλως την πραγματική μας ταυτότητα ως ένα βαθμό, καθώς ακόμη και αν δεν κρύψουμε το πρόσωπό μας αποκτούμε τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά ανάλογα με αυτό που έχουμε επιλέξει να υποδυθούμε.

Ουσιαστικά, αυτό που θεωρούμε ότι είμαστε στην καθημερινή μας ζωή δεν εξαφανίζεται όσο είμαστε μεταμφιεσμένοι, απλώς γίνεται πιο αθόρυβο προκειμένου να αναδειχθούν τα στοιχεία που συνδέονται με την αποκριάτικη στολή μας.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με το πώς αλλάζει η συμπεριφορά ατόμων όταν είναι μεταμφιεσμένοι, αποκαλύπτουν πως όταν φοράμε ένα αποκριάτικο κουστούμι έχουμε τη δυνατότητα να «χάσουμε» για λίγο την ταυτότητά μας, δηλαδή να αποποιηθούμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον καθένα μας αυτό που είναι.

Παράλληλα, μπορούμε να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που δεν φαίνονται να συμβαδίζουν με τον πραγματικό, καθημερινό μας εαυτό, αλλά ίσως ταιριάζουν στο ρόλο που υποδυόμαστε ανάλογα με τη μεταμφίεσή μας, ακόμη και αν θεωρούνται ανήθικες ή ακόμη και ελαφρώς παραβατικές.

Έχει ενδιαφέρον πως κάποιες μεταμφιέσεις είναι πολύ πιο δημοφιλείς από άλλες. Για παράδειγμα, μια πολύ συνηθισμένη επιλογή ειδικά για τους εφήβους και τους νέους είναι τα κουστούμια που εκφράζουν σεξουαλικότητα και κοινωνικούς ρόλους που διαφοροποιούν τα δύο φύλα. Έτσι, συχνά βλέπουμε τους άντρες να επιλέγουν μεταμφιέσεις με έντονο δυναμισμό, ηρωικό χαρακτήρα, και αθλητικό σωματότυπο.

Αντίστοιχα οι γυναίκες συχνά μεταμφιέζονται σε προκλητικές νοσοκόμες, ναζιάρες γατούλες ή χορεύτριες. Στις νεαρές ηλικίες, δημοφιλείς είναι και οι μεταμφιέσεις σε κάποιο πρόσωπο της επικαιρότητας, ή κοινωνικά πρότυπα από το χώρο του αθλητισμού, της μουσικής και του θεάματος.

Όλες οι παραπάνω επιλογές αποκαλύπτουν στοιχεία της προσωπικότητας του μεταμφιεσμένου, αλλά με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα. Για παράδειγμα, η επιλογή ενός τρομακτικού κουστουμιού, μπορεί να υποδηλώνει μια διάθεση αυτού που το φοράει να προκαλέσει ή να σοκάρει τους γύρω του, αλλά μπορεί και να συνδέεται με δικές του βαθύτερες ανησυχίες και φόβους, τα οποία «ξορκίζει» με το να μεταμφιέζεται ο ίδιος σε κάτι φοβιστικό.

Αντίστοιχα, μια κοπέλα που επιλέγει μια αποκαλυπτική στολή, μπορεί απλώς να στοχεύει στο να αναδείξει τη σεξουαλικότητά της προβάλλοντας κάποια σημεία του σώματος της, αλλά μπορεί και να δοκιμάζει ένα σεξουαλικά προκλητικό ρόλο που δε θα υιοθετούσε ποτέ στην καθημερινότητά της, είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, (πχ ντροπαλότητας) είτε λόγω κοινωνικής πίεσης.

Καταλήγοντας, το τι διαλέγει κανείς να ντυθεί τις απόκριες δεν είναι κάτι τυχαίο, αντιθέτως συνδέεται με βαθύτερα κομμάτια του εαυτού του. Ανεκπλήρωτα όνειρα και επιθυμίες, είτε καταπιεσμένες πλευρές της προσωπικότητας του καθενός αναδύονται καθώς επιλέγει μια συγκεκριμένη αποκριάτικη αμφίεση.

Είτε συνειδητά είτε όχι, είναι ένας τρόπος για να εκφράσει κανείς τις σκέψεις του, τη φαντασία ή τις ανάγκες του, άλλα και στοιχεία της προσωπικότητάς του, όπως το χιούμορ ή την ευρηματικότητα κάποιου που επιλέγει να συνθέσει και να φτιάξει ο ίδιος μια αποκριάτικη αμφίεση.

Ουσιαστικά, κάθε μεταμφίεση αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας του μεταμφιεσμένου προς τους γύρω του, και επιλέγεται όχι μόνο για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα προς τα έξω, αλλά και με την ελπίδα πως θα προκαλέσει κάποιες συγκεκριμένες αντιδράσεις, π.χ. θαυμασμού, γέλιου, ή αντίθετα φόβου ή και αηδίας.

Πηγή:taniabageri
NewsRoom Mykonos Ticker

Other Articles

error: Content is protected !!