xplore

Αντηλιακά, Πώς και Πότε μπορεί να χρησιμοποιούνται; Μύθοι και Αλήθειες!!

Αλέξανδρος Γιατζίδης – M.D

Έχουμε μάθει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά, αλλά δεν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε και πότε!!…..
Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η επιλογή του σωστού αντηλιακού, είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, αφού εκτός από την εμφάνιση μας μπορεί να επηρεάσει σοβαρότατα και την υγεία μας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου οι ειδικοί προειδοποιούν για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η ηλιακή ακτινοβολία.
Ιδού λοιπόν πως μπορείτε να διαλέξετε το σωστό αντηλιακό ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας:

Τύπος 1: Πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, που δεν μαυρίζει, αλλά παθαίνει πολύ εύκολα εγκαύματα. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν συνήθως ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φακίδες.

Ενδεδειγμένο αντηλιακό: δείκτες από 10-15.Τύπος 2: Ανοιχτόχρωμο δέρμα, που είναι αρκετά ευαίσθητο και μαυρίζει πολύ λίγο, ενώ καίγεται σχετικά εύκολα.

Ενδεδειγμένο αντηλιακό: δείκτες από15-10.Τύπος 3: Είναι λιγότερο ανοιχτό δέρμα, πιο ανθεκτικό στον ήλιο και μαυρίζει σταδιακά.

Ενδεδειγμένο αντηλιακό: δείκτες από 10-15.Τύπος 4: Είναι το δέρμα που μαυρίζει πάντα, ενώ κάποιες φορές -όχι συχνά- παθαίνει έγκαυμα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια σκούρο.

Ενδεδειγμένο αντηλιακό: 6-10.Τύπος 5: Το δέρμα αυτό μαυρίζει πάντα και δεν παθαίνει εγκαύματα, παρά μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Είναι οι λεγόμενοι «μελαχρινοί» άνθρωποι.

Ενδεδειγμένο αντηλιακό: δείκτες από 1-6.
Όλοι μας γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η παρατεταμένη έκθεσή στον ήλιο. Γι’αυτό πολύ σημαντική είναι η χρήση αντηλιακού κατά του καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, την φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις UVA ακτίνες με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας), τον καρκίνο του δέρματος και την αφυδάτωση.Η φυσιολογική έκθεσή στον ήλιο είναι αναγκαία. Ο ακτίνες του ηλίου διεγείρουν την παραγωγή βιταμίνης D η οποία χρειάζεται για να έχουμε γερά κόκαλα.

Οι ακτίνες που θεωρούνται επικίνδυνες είναι οι UVA και οι UVB. Για να προστατευτείς, θα πρέπει να μην εκτίθεσαι στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00-16.00μμ) – αυτό το διάστημα οι ηλιακές ακτίνες είναι εξαιρετικά βλαβερές. Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, ψάξε για μέρη σκιερά ή κάθισε κάτω από την ομπρέλα.
Το αντηλιακό είναι απαραίτητο όλες τις ώρες. Μην ξεγελιέσαι αν έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις βλαβερές ακτίνες να περάσουν στο δέρμα σου.

Τι είναι ο δείκτης SPF;

Ο δείκτης προστασίας SPF αναφέρεται στην ικανότητα που έχει ένα αντηλιακό να μπλοκάρει τις UVB ακτίνες, οι οποίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να εμποδίσει τις UVA ακτίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

Μύθος Νο1: Το αντηλιακό προσφέρει πλήρη προστασία
Η πραγματικότητα: Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορεί να μπλοκάρει το 94% των UVB ακτίνων, ένα αντηλιακό με SPF 30 το 97% ενώ ένα με SPF 45 το 98% των UVB. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη και προστασία.

Μύθος Νο2: Αν χρησιμοποιήσω αδιάβροχο αντηλιακό δεν θα χρειαστεί να το ανανεώσω

Η πραγματικότητα: Είτε πρόκειται για αδιάβροχο αντηλιακό είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το ανανεώνεις, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

Μύθος Νο3: Αν χρησιμοποιήσω αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30+, μπορώ να καθίσω στον ήλιο τον διπλάσιο χρόνο

Η πραγματικότητα: Τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη SPF μπλοκάρουν περισσότερες ακτίνες UVB αλλά όχι τις UVA που προκαλούν βαθύτερες δερματικές βλάβες.  Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιδανικός δείκτης προστασίας (SPF) είναι ο δείκτης 15, μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά.Επειδή, οι περισσότεροι από εμάς, βαριούνται την όλη διαδικασία του αντηλιακού, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30.

Αν τελικά αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μικρότερο δείκτη θα πρέπει να το απλώσεις παντού και προσεκτικά. Μην ξεχνάς ποτέ περιοχές όπως τα χείλια, τα αυτιά και τα πέλματα.

Και μην ξεχνάτε:

  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και ισχυρές.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας κατάλληλο για τον τύπο του δέρματος σας.
  • Απλώνετε το αντηλιακό σε στεγνό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.
  • Φοράτε αντηλιακό και όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το νερό.
  • Ανανεώνετε το αντηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κυρίως κάθε φορά που ιδρώνετε ή βουτάτε στη θάλασσα.
  • Αντηλιακό χρειάζεστε και όταν βρίσκεστε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης, αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο.
  • Αν έχετε ήδη μαυρίσει, μπορείτε να επιλέξετε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη, αλλά όχι να πάψετε εντελώς να το χρησιμοποιείτε.
Πηγή:medlabnews
NewsRoom mykonosticker

Other Articles

error: Content is protected !!