xplore

Βολβοί:Υπέροχα λουλούδια στο μπαλκόνι σας ή ο κήπος σας

Αν θέλετε οι γλάστρες στο μπαλκόνι σας ή ο κήπος σας να έχουν πάντα υπέροχα λουλούδια σε πολλά σχέδια, χρώματα και αρώματα χωρίς να απαιτείται πολύ περιποίηση δεν έχετε παρά να φυτέψετε βολβούς.
Από την στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς μπορείτε να πείτε ότι η περισσότερη δουλειά τελείωσε. Οι βολβοί δεν χρειάζονται νερό, λίπασμα και…….

κλάδεμα για να ανθίσουν. Είναι από την φύση τους προετοιμασμένοι με αποθέματα τροφής αλλά και με καθορισμένο μέγεθος και διάρκεια ανθοφορίας.

Τι είναι οι βολβοί
Ένα βολβώδες λουλούδι στη πραγματικότητα είναι ένα μικρό υπόγειο εργοτάξιο βλάστησης και άνθησης. Μέσα σε ένα βολβό υπάρχει σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται ένα φυτό για να βλαστήσει αλλά και για να ανθίσει την κατάλληλη περίοδο. Ένας βολβός αποτελείται από ένα βασικό κεντρικό τμήμα στο όποιο υπάρχουν τα φύλλα που περικλείουν ένα μικρό μπουμπούκι. 

Περιμετρικά του μπουμπουκιού υπάρχει μια λευκή σαρκώδης ουσία που ονομάζεται λέπια. Στο κάτω μέρος του βολβού βρίσκεται μια συμπαγής πλάκα που στηρίζει τις ρίζες του φυτού. Τέλος ο βολβός προστατεύεται από ένα λεπτό σαν χαρτί εξωτερικό περίβλημα που λέγεται χιτώνας.

Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο αξιοσημείωτος οργανισμός από τους ανθρώπους είναι να τοποθετηθεί στο έδαφος την κατάλληλη περίοδο του χρόνου, να ποτισθεί αρκετά, και μετά να αφεθεί μόνος του. Ο βολβός θα κάνει όλα τα υπόλοιπα!

Εποχές φύτευσης
Οι βολβοί χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες:
– Φθινοπωρινοί βολβοί: Οι βολβοί αυτοί φυτεύονται το φθινόπωρο και λέγονται βολβοί ανοιξιάτικης ανθοφορίας (δηλαδή ανθίζουν την άνοιξη).
– Ανοιξιάτικοι βολβοί : Οι βολβοί αυτοί φυτεύονται την άνοιξη και λέγονται βολβοί καλοκαιρινής ανθοφορίας (δηλαδή ανθίζουν το καλοκαίρι).

Αγορά βολβών
Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τους συνδυασμούς χρωμάτων στη βεράντα ή στον κήπο τους ενώ μερικοί άλλοι θέλουν απλά να ρίξουν ντουζίνες από βολβούς για να φέρει ένα εκτυφλωτικό χρώμα ο κήπος τους την άνοιξη . Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε στην αγορά υπάρχουν έτοιμα σακουλάκια με βολβούς σε μείγματα χρωμάτων αλλά και σε μεμονωμένα χρώματα.

Πως θα φυτέψεις βολβούς
– Μπορείτε να προετοιμάσετε ένα παρτέρι μόνο για βολβούς ή να διασκορπίσετε τους βολβούς ανάμεσα σε άλλα φυτά που ήδη υπάρχουν.


– Οι βολβοί ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμούν υγρό και αμμώδες έδαφος και οπωσδήποτε με καλή αποστράγγιση. Βελτιώστε το χώμα σας προσθέτοντας τύρφη και άμμο.
– Σιγουρευτείτε ότι τοποθετήσατε τους βολβούς με τις ρίζες προς τα κάτω.
– Αφήστε αρκετό διάστημα μεταξύ τους ώστε να μην εμποδίζει ο ένας την ανάπτυξη του άλλου.
– Στα περισσότερα εδάφη οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος περίπου τριπλάσιο του πλάτους τους (σε Θέρμα κλίματα ή πολύ αμμώδη εδάφη φυτέψτε τους λίγο βαθύτερα ενώ σε πολύ συμπαγή ή λασπερά εδάφη λίγο ρηχότερα).
– Αν μένετε σε περιοχή με κρύο κλίμα μια τρύπα βάθους 10 εκατοστών είναι αρκετή.
– Αμέσως μετά το φύτεμα πιέστε το χώμα γύρω από τους βολβούς και ποτίστε το για να μουσκέψει.
– ΤΕΛΟΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ!

Δημοφιλής Φθινοπωρινοί βολβοί
Τα βολβώδη λουλούδια είναι ίσως τα πιο δημοφιλή άνθη παγκοσμίως. Οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη όπως οι τουλίπες, οι κρόκοι, τα ζουμπούλια, οι νάρκισσοι και οι ίριδες είναι παγκόσμια σύμβολα της άνοιξης. Τα χαρωπά και πολύχρωμα λουλούδια τους είναι τα πρώτα που ξανά ζωντανεύουν από ότι απέμεινε στο χειμωνιάτικο τοπίο.
 

ΤΟΥΛΙΠΕΣ
Δεν μπορείς να έχεις έναν ανοιξιάτικο κήπο χωρίς τουλίπες. Έχουμε συνδέσει τη τουλίπα με τους κάμπους της Ολλανδίας και τις Κάτω Χώρες, όμως ιστορικά πολύ πριν είχε γίνει το έμβλημα της Κωνσταντινουπόλεως. Η ευγένεια αυτού του λουλουδιού, χαρακτήριζε την ευγένεια της Πόλεως.
Στο Βυζάντιο η τουλίπα σαν μοτίβο χρησιμοποιήθηκε και στη διακόσμηση των αρχιγραμμάτων της Βίβλου του 12ου αιώνα. Στην Ολλανδία πήγε την πρώτη τουλίπα ο βοτανολόγος Κάρολος Κλούσιος, το 1593, όταν έγινε διευθυντής του βοτανικού κήπου στο Λέιντεν και άρχισε η καλλιέργειά της για φαρμακευτικούς σκοπούς.
 
ΙΡΙΔΕΣ
Πολλές είναι οι αναφορές προέλευσης του ονόματος αυτού του φυτού. Λέγεται ότι προήλθε από την ελληνική λέξη για το ουράνιο τόξο εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας χρωμάτων των λουλουδιών της ή ότι πήρε το όνομά της από την θεά Ίριδα την χρυσόφτερη αγγελιαφόρο που μετέφερε τα μηνύματα των θεών. 
Στην μυθολογία αναφέρεται επίσης ότι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν Ίριδα μια θεά του Ολύμπου, κόρη του Θαύμαντα και της Ωκεανίδας, όπου την έστελναν οι θεοί να γεμίσει το χρυσό σταμνί της για να ορκιστούν στο νερό της Στυγός, λέγεται ότι στο πέρασμά της εμφανίζονταν στο θόλο του ουρανού εφτά υπέροχα χρώματα. Έτσι θεωρήθηκε η προσωποποίηση του ουράνιου τόξου.
 
ΚΡΟΚΟΙ
Την ιθαγένεια του κρόκου διεκδικεί, η αρχαία Μεσοποταμία. Για αιώνες ο κρόκος ήταν ένα πολύ σημαντικό είδος πολυτέλειας στην Περσία, καθώς επίσης και ένα πολύτιμο είδος συναλλαγής στις χώρες της Ασίας. Ο Κρόκος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν φίλος του θεού Ερμή. 
Μια μέρα και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι. Τρεις σταγόνες από το αίμα του έπεσαν
στο κέντρο του λουλουδιού και έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. Έχει αναφερθεί από τον Όμηρο, τον Πλίνιο και τον Ιπποκράτη.

ΝΑΡΚΙΣΣΟΙ
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με μια εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας ο Νάρκισσος κοιτούσε το είδωλό του στα νερά μιας πηγής, αυτοθαυμαζόμενος, μέχρι που υπέστη μαρασμό και πέθανε. Εκεί φύτρωσε το ομώνυμο άνθος. 

Η άλλη εκδοχή λέει ότι το φυτό πήρε το όνομά του από τις ναρκωτικές ιδιότητές του. Σε έρευνα της σύγχρονης φαρμακευτικής διαπιστώθηκε ότι οι βολβοί του Νάρκισσου είναι τοξικοί, ενώ το άρωμα από το ανθός του έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.
pics: sarahraven.com/shop
Πηγή : savoirville.gr
NewsRoom Mykonos Ticker

Other Articles

error: Content is protected !!