xplore

Χρώμα σε βάζα στην ζωή μας με λουλούδια παντού!! Μικρά Tips!!

55 Προτάσεις για να  μεταφέρετε τη φύση και την ζωντάνια της στους χώρους σας!!
Μέσα σε όλα εκείνα τα “μικρά” που η σύγχρονη καθημερινότητα μας έχει
παρασύρει να τα θεωρούμε πλέον “ασήμαντα” ή “ακριβές πολυτέλειες” ανήκει…..

και το ένα μπουκέτο λουλούδια σ΄ένα
βάζο, που είναι ικανό να μας “προσφέρει” πραγματικά πολλά… Πολύ
δύσκολα θα συναντήσετε άνθρωπο που να σας πει ότι δεν του αρέσουν τα
λουλούδια!!

Αν λοιπόν θέλετε αληθινά να ξεφύγετε από αυτή την παγίδα για το τι πραγματικά σημαίνει “ποιότητα ζωής” μέσα στο ίδιο σας το σπίτι,

μεταφέρετε τη φύση και την ζωντάνια της στους χώρους σας και κάντε το με
τρόπο που τα φυσικά λουλούδια θα αντέξουν όσο γίνεται περισσότερο στα
βάζα σας,

αλλά και θα στολίσουν πραγματικά οποιοδήποτε σημείο επιλέξετε
να τα τοποθετήσετε!!

Ούτε πολλά, ούτε ακριβά…

Ένα μπουκέτο φρέζες, ανεμώνες, mini γαρυφαλλάκια ή χρυσάνθεμα!! Τοποθετήστε τα στο ίδιο σημείο και το κάθε ένα ξεχωριστά μέσα σ΄ενα γυάλινο βαζάκι, μπουκάλι ή ποτήρι. Είναι αρκετό…

Όχι μόνο μέσα στα κλασσικά βάζα…

Ένα απλό ποτήρι, μια κανάτα, ένα μπουκάλι, ένα γυάλινο βάζο της κουζίνας, σε σκεύη της κουζίνας κονσερβοκούτια βαμμένα σε όποιο χρώμα θέλετε, κάθε είδους μεταλλικά ή πήλινα δοχεία και κάθε τύπου αντικείμενο που μπορεί να χωρέσει λίγο νερό μπορεί να “βαφτιστεί” ανθοδοχείο.
Συνδυάστε διαφανή και χρωματιστά τέτοια ανθοδοχεία με τα χρώματα των λουλουδιών αλλά και με τα γενικά χρώματα που επικρατούν στον χώρο που θα τα τοποθετήσετε και φροντίστε να είναι πάντα αστραφτερά και πεντακάθαρα, μέσα έξω,

είναι πραγματικά ιδιαίτερα αντιαισθητική η εικόνα βρόμικων βάζων που μέσα τους υπάρχει θολό βρώμικο νερό και λουλούδια με σάπια κοτσάνια.

“Πως θα διατηρηθούν”;

Tα περισσότερα φρέσκα λουλούδια θα αντέξουν στα βάζα σας για αρκετές μέρες ειδικά αν τα έχετε εσείς κόψει από τον δικό σας ή κάποιον άλλο κήπο. Αυτά που θα αγοράσετε, θα παραμείνουν φρέσκα ανάλογα με το πόσο αληθινά φρέσκα ήταν όταν τα αγοράσατε, αφού τα περισσότερα από τα λουλούδια του εμπορίου βρίσκονται αρκετές μέρες στα ειδικά ψυγεία πριν καταλήξουν στα βάζα σας, όμως όλα μπορείτε να τα βοηθήσετε να παραμείνουν ζωντανά για όσο περισσότερο είναι δυνατόν.
Αλλάζετε το νερό τους κάθε δύο-τρεις μέρες και πριν τα ξαναβάλετε στο βάζο κόψτε τα κοτσάνια τους κατά 1-2 εκατοστά, μ΄ένα κοφτερό ψαλίδι ή την ειδική ψαλίδα, χωρίς να τα ταλαιπωρήσετε. Στα μπουκέτα και τις συνθέσεις με λουλούδια ίδιου ύψους κόψτε τα κοτσάνια τους κρατώντας τα όλα μαζί, ώστε να εξακολουθήσουν να είναι ομοιόμορφα.
Και όταν αρχικά βάλετε τα λουλούδια στο βάζο αλλά και κάθε φορά που αλλάζετε το νερό τους, καθαρίστε το κάτω μέρος των κοτσανιών έτσι ώστε μέσα στο νερό να μην βρίσκονται φύλλα.

Για το τι μπορείτε να ρίξετε μέσα στο νερό, ώστε να διατηρηθούν φρέσκα τα λουλούδια σας περισσότερες ημέρες κατά καιρούς όλο και νέα “μυστικά”, tips και “μύθοι” προκύπτουν, φαίνεται πάντως ότι, σε ορισμένα τουλάχιστον λουλούδια, πραγματικά μισή ασπιρίνη, μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι ή μαγειρική σόδα πραγματικά τους κάνει καλό, ενώ τα τριαντάφυλλά σας προτιμούν τα … γλυκά και θα διατηρηθούν ολοζώντανα για περισσότερο διάστημα αν προσθέσετε στο νερό τους μισή κουταλιά ζάχαρη.

“Γιατί τα δικά μου μπουκέτα δεν είναι …έτσι;”

Κι αυτό το “έτσι” υποννοεί πάντα τις τέλεια στοιχισμένες και ομοιόμορφες συνθέσεις που βλέπετε στα ανθοπωλεία, σε αντίθεση με τις δικές σας που όσο κι αν προσπαθείτε μοιάζουν λιγάκι “ατσούμπαλες”, αλλού τα λουλούδια είναι λίγα, αλλού πολλά, άλλα ψηλά κι άλλα κοντά κλπ.
Πολύ απλά γιατί αυτά τα μπουκέτα κρύβουν κάτω από την ομορφιά των λουλουδιών τους τα μυστικά που τα κάνουν “τέλεια” και που αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η συμμετρία και η ομοιομορφία στα λουλούδια των δικών σας βάζων ή δοχείων, δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα ακολουθήσετε.

Με τη βοήθεια μια κολλητικής ταινίας ή και σελοτέιπ, φτιάξτε ένα πλέγμα από οριζόντιες και κάθετες σειρές που θα δημιουργήσει πολλές διαφορετικές θέσεις για τα λουλούδια σας, που έτσι θα “τακτοποιηθούν” σε οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο δοχείο άψογα. Το μόνο που έχετε ακόμα να υπολογίσετε σωστά είναι το ύψος που θα πρέπει να κοπούν τα λουλούδια, λίγο μεγαλύτερο γι΄αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της σύνθεσης σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Ο απλούστερος πάντως τρόπος για να γεμίσετε ένα βάζο όχι με μεμονωμένα λουλούδια αλλά να δώσετε την εντύπωση της ανθοδέσμης είναι πριν τα τοποθετήσετε στο νερό, να δέσετε με ένα λαστιχάκι τα κοτσάνια των λουλουδιών όλα μαζί λίγο πιο κάτω από εκεί που σταματούν τα λουλούδια και αφού πριν τα έχετε συγκρατήσει μεταξύ τους με τρόπο που τα κοτσάνια στο τελείωμά τους να εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι να είναι όλα εντελώς κάθετα και εντελώς ενωμένα μεταξύ τους.
Να θυμάστε πάντως ότι η απόλυτη “τάξη” και συμμετρία στην εμφάνιση των λουλουδιών στα βάζα σας, δεν έχει και ιδιαίτερη ούτε αξία ούτε σημασία, μερικές μαργαρίτες σ΄ένα γυάλινο ποτήρι, ένα κλαδί γιασεμί ή ένα μικρό γλαστράκι με βασιλικό, πάνω στο τραπέζι που τρώτε ή πίνετε καθημερινά τον καφέ σας, δεν μπορούν να συγκριθούν με την πιο περίτεχνα δεμένη ανθοδέσμη.
Λεζάντες…

Για κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως π.χ για συνθέσεις κεντρικές σ΄ένα γιορτινό τραπέζι ή επειδή και μόνο για το κέφι και την προσωπική σας οπτική απόλαυση, θέλετε να δώσετε στα βάζα σας διαστάσεις …υπερπαραγωγής, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει, υπάρχουν άπειροι τρόποι.

Τοποθετήστε τα λουλούδια σ΄ένα οποιοδήποτε δοχείο, βάζο ή κι ένα πλαστικό μπουκάλι κλπ. και αυτό μέσα σ΄ένα μεγαλύτερο και διαφανές και γεμίστε το κενό ανάμεσά τους με άμμο, βότσαλα, διακοσμητικές πέτρες, ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο σας αρέσει.
Με την ίδια ακριβώς “φιλοσοφία” επιλέξτε όχι κλασσικού σχήματος βάζα και δοχεία σε επίσης διαφορετικά μεγέθη και τοποθετήστε τα το ένα μέσα στο άλλο. Γεμίστε το μικρότερο δοχείο με νερό, άμμο, βότσαλα, ένα βαρύ κερί ή οτιδήποτε άλλο με τρόπο που να το κρατά σταθερά στη θέση του. Γεμίστε με νερό το κενό ανάμεσα στα δοχεία και εκεί βάλτε τα λουλούδια σας.
Μια κολοκύθα, ένα καρπούζι ή ένα πεπόνι, πανεύκολα θα μεταμορφωθούν σε ένα φυσικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό ανθοδοχείο.

Κόψτε ένα κομμάτι από το πάνω μέρος τους, αδειάστε εντελώς το εσωτερικό
τους και καλύψτε το με διπλή στρώση από διάφανη μεμβράνη κουζίνας, ώστε
να είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει κάποια…. διαρροή, γεμίστε με νερό
και τοποθετήστε μέσα τα λουλούδια σας.

Είναι μια εξαιρετική ιδέα για να στολίσετε το τραπέζι σας και ιδιαίτερα
εντυπωσιακή ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε τα πιο απλά λουλούδια και
πρασινάδες ή αν προσθέσετε ανάμεσα στα λουλούδια και μερικά φρούτα.

Δείτε εδώ το “Χρώμα στην ζωή μας με λουλούδια, σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού!!”

Όχι μόνο λουλούδια…

Aντικαταστήστε τα κλασσικά λουλούδια και μπουκέτα με κλαδιά δέντρων.

Μερικά κλωνάρια ελιάς ή πεύκου, ένα κλαδί ανθισμένης νεραντζιάς ή αμυγδαλιάς ή οποιουδήποτε δέντρου που πολύ εύκολα θα βρείτε ακόμα και στα πεζοδρόμια του κέντρου των μεγαλουπόλεων, αν τα βάλετε σε μεγάλα δοχεία, το ίδιο ή και περισσότερο από ένα μπουκέτο λουλούδια θα “ζωντανέψουν” τα σημεία που θα τα τοποθετήσετε και θα φέρουν στο σπίτι σας την ατμόσφαιρα της κάθε εποχής.
Κι αν με τα βάζα, τις αλλαγές του νερού και γενικά τα φρέσκα κομμένα λουλούδια….. δεν τα πηγαίνετε και πολύ καλά και προτιμάτε τις γλάστρες, εκτός από τις μεγαλύτερες με λουλούδια αποκλειστικά εσωτερικού χώρου, προσθέστε σε ορισμένα σημεία εποχιακά λουλούδια φυτεμένα μέσα σε φλυτζάνια, βάζα ή οποιοδήποτε άλλο ιδιόμορφο δοχείο εκτός από τα κλασσικά γλαστράκια χωρίς να σας απασχολεί αν πρόκειται για φυτά που ζουν και μέσα ή μόνο σε εξωτερικό χώρο. Θα ζήσουν σίγουρα πολύ πολύ περισσότερο απ΄όσο μερικά κομμένα λουλούδια!!

Γενικά, με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να κάνετε την παρουσία της φύσης λιγότερο ή περισσότερο έντονη μέσα στο σπίτι σας, ένα είναι σίγουρο.

Η ζωντάνια και η ομορφιά της είναι στοιχεία αναντικατάστατα και απείρως χρησιμότερα για την αληθινή ποιότητα της ζωής σας μέσα σ΄αυτό, απ΄όσο όλες μαζί οι υπόλοιπες περίτεχνες και “τεχνητές” παρεμβάσεις και του πιο ικανού διακοσμητή!!

Other Articles

error: Content is protected !!