xplore

Συμβουλές για Πάσχα χωρίς κινδύνους!!

Το Πάσχα είναι γεμάτο χαρές αλλά και παγίδες, ιδίως για τα παιδιά. Το αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία: 69% των τραυματισμών από βεγγαλικά κάθε χρόνο συμβαίνουν την περίοδο του Πάσχα, με το 70% των ατυχημάτων να αφορούν…….

παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, και δη αγόρια. 

Και μετά, είναι τα ατυχήματα με αναμμένα κεριά, που δεν περιορίζονται στα μικρά ή μεγάλα εγκαύματα, αλλά και στις πτώσεις εξαιτίας των εγκαυμάτων που συχνά έχουν ως επακόλουθο κατάγματα.

Προσθέστε σε αυτά τις τροφικές δηλητηριάσεις από χαλασμένα αυγά και, φυσικά, τα τροχαία που αυξάνονται κατακόρυφα σε κάθε μεγάλη έξοδο, και έχετε την συνολική εικόνα για το τι μπορεί να πάει στραβά το Πάσχα. 

Στο ταξίδι με αυτοκίνητο…
■ Χρήση ζώνης για κάθε επιβάτη.
■ Αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
■ Διατήρηση χαμηλών ταχυτήτων.
■ Αποφυγή υπερφόρτωσης του αυτοκινήτου.
■ Προστασία των παιδιών με ειδικά καθισματάκια.
■ Χρήση κράνους.
■ Αποφυγή άσκοπης χρήσης της Λωρίδας Εκτάκτου Ανάγκης.


…και με πλοίο
■ Μη μένετε μέσα στο αυτοκίνητο ακόμη και σε πολύ μικρές διαδρομές.
■ Ενημερωθείτε σε κάθε ταξίδι για το σημείο το πλοίου στο οποίο βρίσκονται τα σωσίβια.
■ Προσέχετε ιδιαίτερα κατά την επιβίβαση και αποβίβαση ειδικά όταν αυτή
γίνεται από την ίδια πόρτα και για πεζούς και για οχήματα.
■ Ελέγχετε τα παιδιά σας, ώστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται.
Για να προστατευθούν μικροί και μεγάλοι απ’ όλα αυτά, η Ελληνική Αστυνομία, το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», αλλά και ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο, έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Για τα παιδιά
* Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, τοποθετείστε στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού αυτοκόλλητα στο ύψος των ματιών τους, ούτως ώστε να τις βλέπουν καλύτερα.

* Μην αφήνετε ποτέ τα μικρά παιδιά δίχως επίβλεψη στην κουζίνα, όταν βάφετε τα αυγά και ετοιμάζετε πασχαλινές λιχουδιές.

* Προσοχή στις λαμπάδες. Αποφύγετε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγήστε στα μικρά παιδιά πως πρέπει να τις κρατάνε.

* Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ψησταριές και στις σούβλες την Κυριακή του Πάσχα. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.

* Όταν βγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια, να τα κρατάτε από το χέρι και να τα έχετε πάντοτε στη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

* Εάν στον τόπο διαμονής κατά τις πασχαλινές διακοπές υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι επικίνδυνα και αποτρέψτε τα από το να παίζουν δίπλα τους. Αν πρόκειται να πάτε σε πισίνα ή στην παραλία, φροντίστε να βρίσκεστε πάντοτε μαζί με τα παιδιά και σε απόσταση ενός χεριού, διότι τα μικρά μπορεί να πνιγούν σε ελάχιστα εκατοστά νερού.

* Μάθετε στα παιδιά να κάνουν ποδήλατο φορώντας πάντοτε κράνος.

* Κατά τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, φροντίστε να κάθονται τα παιδιά στο πίσω κάθισμα και σωστά δεμένα.

* Επειδή αρκετά τροχαία οφείλονται στο ότι τα παιδιά-επιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς-οδηγούς, φροντίστε να είναι τα παιδιά στο αυτοκίνητο απασχολημένα. Να κάνετε επίσης συχνές στάσεις. Εάν τα παιδιά απαιτήσουν την προσοχή σας την ώρα που οδηγείτε, σταματήστε το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο του δρόμου και μετά ασχοληθείτε μαζί τους.

* Ποτέ να μην κάθεστε στο αυτοκίνητο με το παιδί στην αγκαλιά σας, ακόμα και αν είστε δεμένοι. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.

* Μην ανεβαίνετε ποτέ στις μοτοσικλέτες όλη η οικογένεια μαζί. Αν πρόκειται να ανέβει το παιδί στην μοτοσικλέτα, χρειάζεται ειδική εξάρτηση με προστατευτικό ρουχισμό και κράνος.

Για το παιδί και το σπίτι
■ Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα τους στην κουζίνα όσο βάφετε τα αβγά ή φτιάχνετε τσουρέκια και κουλούρια.
■ Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα σε χώρους με πισίνα ή σε περιοχές με ποτάμια και θάλασσα. Ο πνιγμός
μπορεί να συμβεί σε μερικά δευτερόλεπτα.
■ Προσέξτε τις σούβλες την ημέρα του Πάσχα, αφού τα πυρωμένα σίδερα και
τα αναμμένα κάρβουνα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

Για τα πυροτεχνήματα
Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται, ενώ η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.

* Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή βεγγαλικών και ενημερώστε τα για τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή ακόμα και ακρωτηριασμού.

* Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάζουν σε χώρους χρήσης πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, διότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

* Μην μεταφέρετε δυναμιτάκια στην τσέπη σας, διότι με την τριβή και μόνο είναι πιθανό να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

* Μην πετάτε ποτέ και για κανένα λόγο δυναμιτάκια σε άλλους.

* Εάν παρ’ όλα αυτά θέλετε να ανάψετε βεγγαλικά, προσέξτε να μην τα ανάψετε στο πρόσωπο και στα μαλλιά σας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Αντίστοιχα, μην τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε πολύ κόσμο ώστε να μην τραυματίσετε άθελά σας κάποιον παρευρισκόμενο, ούτε κοντά σε ξερά χόρτα (υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς). 

Στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση
■ Στερεώστε τα αναμμένα κεριά μέσα
στο σπίτι σε μια πλατιά βάση που δεν καίγεται. Μη χρησιμοποιείτε
πλαστικούς δίσκους ή πιάτα.
■ Μην τα αφήνετε αναμμένα ενώ κοιμάστε ή όταν λείπετε από το σπίτι.
■ Προσέξτε ιδιαίτερα τα μαλλιά και τα ρούχα των άλλων ανθρώπων σε συνωστισμούς στις εκκλησίες ή στα προαύλια τους.
■ Επιτηρήστε τα παιδιά όταν κρατούν λαμπάδες.

Για τα αυγά
Τα αυγά ανήκουν στα υψηλού κινδύνου τρόφιμα, επειδή παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροβίων, όπως η σαλμονέλα. Για να προστατευθείτε, κάνετε τα εξής:

* Να αγοράζετε αυγά από ασφαλή σημεία που ξέρετε καλά.

* Αμέσως μετά την αγορά τους, να τα φυλάτε στο ψυγείο έως ότου τα χρειασθείτε.

* Μην αφήνετε ποτέ ωμά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου επί περισσότερες από 2 ώρες.

* Πριν βράσετε τα αυγά, να τα ελέγχετε προσεκτικά ένα-ένα. Όσα είναι πολύ βρώμικα ή με ραγισμένο τσόφλι, πρέπει να τα πετάξετε.

* Τα βαμμένα αυγά που χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση του σπιτιού, δεν πρέπει να καταναλώνονται. Και αυτό, διότι τα βρασμένα αυγά αντέχουν εντός ψυγείου επί μία εβδομάδα, αλλά εκτός ψυγείου έπειτα από λίγες ώρες αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα.

* Να βάφετε τα αυγά χρησιμοποιώντας πιστοποιημένες βαφές, ειδικές γι’ αυτά.
Πηγή : ygeia.tanea.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 

Other Articles

error: Content is protected !!