xplore

Project καθαριότητα: Ανακυκλώστε, Πετάξτε, Τινάξτε, Τελειώσατε!! Ξίδι, το πολυκαθαριστικό!!

Το ξύδι είναι πολλαπλώς χρήσιμο ως καθαριστικό για το σπίτι!!

Είναι πολύς ο κόσμος που βλέπει την καθαριότητα του σπιτιού ως… project ακατόρθωτο. Στοίβες από βιβλία και εφημερίδες, που κτίσθηκαν με επιμέλεια όλο τον καιρό, άχρηστα χαρτιά και μικροπράγματα, κουρτίνες χρώματος μαύρου, από το καυσαέριο, άλατα στο μπάνιο, ντουλάπια με σκόνη και κόγχες που δεν έχουν καθαριστεί εδώ και μήνες….
Το σκηνικό είναι αποθαρρυντικό, καθώς απαιτεί χρόνο και κόπο για να αναμορφωθεί. Η αναβλητικότητα, εξάλλου, μόνον δουλειά μπορεί να προσθέσει!!

Η οργάνωση είναι ζήτημα – κλειδί στην υπόθεση «γενική καθαριότητα»
Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε σε κάθε δωμάτιο και προμηθευτείτε τα απαραίτητα, είδη καθαρισμού και τα συναφή.

Η ακαταστασία δεν βοηθάει, καθώς κάνει το σπίτι να φαίνεται ακόμη πιο βρώμικο. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε να κρατήσετε και αρχίστε να πετάτε…

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο χρήσιμο αντικείμενο και αυτό που κάποτε, ίσως, υπό προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί!! Ως εκ τούτου, μη διστάζετε να πετάξετε, πχ. τα dvd που έχετε συγκεντρώσει με την αγορά των Κυριακάτικων εφημερίδων και ουδόλως σας ενδιαφέρει να δείτε.

Αν λυπάστε να πετάξετε κάτι, από βιβλία ως και ρούχα, σκεφθείτε μήπως μπορείτε να τα χαρίσετε.

Η περίοδος της κρίσης επιβάλλει τη σκέψη για τον διπλανό μας. Φιλανθρωπικά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φυλακές αλλά και γείτονες, γνωστοί, φίλοι ίσως τα δεχθούν με χαρά.

Μπορείτε να τοποθετήστε μικρά και μεγάλα καλάθια ή κουτιά στο σπίτι, έτσι ώστε να συγκεντρώνετε εκεί τα μικροαντικείμενα που σας χρησιμεύουν καθημερινά.

Κατάλογοι καταστημάτων, προγράμματα γυμναστηρίων, ενημερωτικά φυλλάδια για όλα τα ενδιαφέροντα σας, αρχεία ολόκληρα από εφημερίδες και περιοδικά. Έχετε σκεφθεί την ανακύκλωση; Εκτός και αν έχετε αποφασίσει να διαβάζετε επί 24ώρου βάσεως, ό,τι χάσατε τον τελευταίο καιρό. Σκίστε τα δημοσιεύματα που σας ενδιαφέρουν, δεν χρειάζεται να κρατάτε ολόκληρη την εφημερίδα για μία σελίδα.

Αν έχετε δεκάδες σελίδες, που κρίνετε ότι κάποτε θα ανατρέξετε σε αυτές, χρησιμοποιείστε ντοσιέ, organizer, φακέλους. Περάστε σε scanner ό,τι θέλετε να έχετε στον Η/Υ σας. Aνακυκλώστε το χαρτί!!

Ξίδι, το πολυκαθαριστικό

Μη στηρίζετε την καθαριότητα του προσωπικού σας χώρου μόνον στα απορρυπαντικά. Το ξίδι είναι ιδανικό για τη γενική φασίνα του σπιτιού, ιδιαίτερα αν θέλετε να αποφύγετε τη χλωρίνη ή είστε αλλεργικοί στις μυρωδιές των ειδών καθαρισμού.

Εξαφανίζει μάλιστα δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο και την κουζίνα, απολυμαίνει τους πάγκους και το νεροχύτη, χαρίζει λάμψη στα τζάμια και τα πλακάκια, εξαφανίζει τα άλατα από το μπάνιο και το σίδερο, ζωντανεύει τα χρώματα των χαλιών σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλύσετε μια μικρή ποσότητα ξιδιού σε νερό.

Μην χρησιμοποιείτε ξύδι:

Σε ξύλινα πατώματα
Είναι όξινο και, ως τέτοιο, θα θαμπώσει και θα χαλάσει το λούστρο. Σε τέτοιες επιφάνειες, εφαρμόστε ειδικό καθαριστικό ή γυαλιστικό, ή ακόμη και σκέτο νερό.

Σε χαλιά

Καλύπτει μεν τις οσμές από λεκέδες, δεν είναι όμως βέβαιο ότι καθαρίζει τον λεκέ.

Σε πέτρινες επιφάνειες

Μπορεί να χαράξει, άρα και να καταστρέψει την πέτρα. Το νερό είναι η πιο ασφαλής λύση.

Η χλωρίνη είναι απολυμαντικό και όχι καθαριστικό, σκοτώνει τα μικρόβια, απομακρύνει τους δύσκολους λεκέδες. Δεν είναι όμως καθαριστικό γενικής χρήσης, με άλλα λόγια δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τη βρωμιά και τα υπολείμματα στις επιφάνειες.

Tips

Αερίζετε και τινάζετε σε τακτή βάση. Η συσσωρευμένη σκόνη είναι μεγάλο (και ανθυγιεινό) πρόβλημα.

Αν η κατάσταση είναι απελπιστική και το χάος δεν διευθετείται εύκολα, βάλτε πρόγραμμα. Μισή ώρα την ημέρα μπορεί να μην σας φαίνεται αρκετός χρόνος, συμβάλλει ωστόσο σταδιακά, καθοριστικά, ώστε να απομακρυνθούν σε μία εβδομάδα όσα δεν σας αφορούν πια. Μην έχετε απαίτηση από τον εαυτό σας να κάνει σε μία – δυο ημέρες, όσα δεν έκανε επί μήνες.

Εντάξτε την αγγαρεία στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αν κάνετε έστω και λίγες δουλειές καθημερινά, δεν θα χρειαστεί να έλθετε αντιμέτωποι με θηριώδη προβλήματα. Αν έχετε οικογένεια ή συγκατοίκους, βάλτε τους και αυτούς στο παιχνίδι.

Ξεχωρίστε αυτά που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα και σε κάθε αλλαγή σεζόν. Οι κουρτίνες δεν πλένονται κάθε μέρα, ενώ ένα συχνό ξεσκόνισμα θα έδινε στο σπίτι σας αέρα μόνιμης καθαριότητας.

Ελέγξτε τον κλιματισμό, είναι και αυτό κομμάτι της γενικής καθαριότητας του χώρου. Εν όψει, δε, των θερμότερων μηνών, είναι η καταλληλότερη στιγμή να καθαρίσετε, ή και να αλλάξετε, τα φίλτρα των κλιματιστικών.

Other Articles

error: Content is protected !!