xplore

Πρακτικές Συμβουλές για την Εξοικονόμηση Νερού στην Μύκονο

Η κατανάλωση νερού δεν είναι ανελαστική και μπορεί να μειωθεί με την κατάλληλη ενημέρωση και διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης……..

I. Για τον Πολίτη – Ιδιώτη στο ΣΠΙΤΙ, στον ΚΗΠΟ κπλ. 
Μέχρι και 50% μπορεί να φτάσει η εξοικονόμηση νερού στο σπίτι, εάν ακολουθήσουμε μερικές πρακτικές οδηγίες…

§ Ελέγχουμε τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση & επιδιόρθωση διαρροών – βλαβών

§ Δεν αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια σας, πλένουμε τα χέρια σας ή ξυριζόμαστε. (Με τη βρύση ανοιχτή, η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα!)

§ Ποτέ γεμάτη μπανιέρα! Προτιμούμε ένα ντους 4-5 λεπτών, χωρίς να τρέχει άσκοπα το νερό. (Το 20% ενός νοικοκυριού χρησιμοποιείται στο μπάνιο!)

§ Εφαρμόζουμε τους ειδικούς μηχανισμούς εξοικονόμησης νερού στο καζανάκι της τουαλέτας σας και δεν το τραβάμε άσκοπα.

§ Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν και τα προτιμούμε από το πλύσιμο στο χέρι, ρυθμίζοντας τα στο οικονομικό πρόγραμμα. (Ενδεικτικά το πλύσιμο στο χέρι θέλει 63 λίτρα την φορά, ενώ ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων μόνο 15 λίτρα ανά κύκλο!)

§ Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό στην μπανιέρα, στην αυλή ή οπουδήποτε αλλού.

§ Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.

§ Με το λάστιχο ποτίσματος φεύγουν 18 λίτρα το λεπτό. Με ένα κουβά όμως, μπορούμε να πλύνουμε το αυτοκίνητο ή να ποτίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια.

§ Το καθάρισμα των βεραντών κι άλλων εξωτερικών χώρων μπορεί να γίνει με ένα σκούπισμα και σφουγγάρισμα.

§ Επαναχρησιμοποιούμε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Έτσι μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και τελικά οι χρήσεις του πλυντηρίου. Επιμένουμε σε αυτό και όταν μένουμε σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. Ζητάμε να αλλαχτούν πετσέτες ή σεντόνια, μόνο όταν το κρίνουμε εμείς.

§ Παίρνουμε πρωτοβουλία και τηλεφωνούμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε διαρροή και απώλεια νερού στους δρόμους. Δεν περιμένουμε κάποιον άλλο να το κάνει.

II. Για τον Καλλιεργητή: ερασιτέχνη Αγρότη & Γεωργό § Αποφεύγουμε τις καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

§ Χρησιμοποιούμε σύγχρονα συστήματα άρδευσης, με ιδιαίτερη προτίμηση στη χρησιμοποίηση συστήματος άρδευσης με σταγόνες. (Η απόδοση αυτού του τρόπου άρδευσης αγγίζει το 95%!)

§ Κάνουμε τακτικό έλεγχο και συντήρηση του αρδευτικού εξοπλισμού για μείωση των απωλειών νερού στο ελάχιστο δυνατό.

§ Επιλέγουμε τα κατάλληλα ωράρια άρδευσης με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε νερό των διαφόρων καλλιεργειών.

§ Αποφεύγουμε το πότισμα όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι και όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντες που υποβοηθούν στην εξάτμιση του νερού. Καλό είναι η άρδευση να γίνεται τις νυκτερινές ή δροσερές ώρες.

§ Συλλέγουμε και αξιοποιούμε το νερό της βροχής όπου είναι δυνατόν.

ΙΙΙ. Για τους μαθητές
Εάν διαπιστώσουμε διαροή σε καζανάκι η βρύση ενημερώνουμε τους καθηγητές μας ώστε να φροντίσουν για την επιδιόρθωσή της.

Φροντίζουμε να διαδώσουμε στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου ή της γειτονιάς μας για τους τρόπους εξοικονόμισης νερού που γνωρίζουμε.

Φτιάχνουμε αφίσες! Σχεδιάζουμε σε απλό χαρτί µία ή περισσότερες αφίσες σχετικά µε την εξοικονόµηση νερού στο σχολείο και την τοποθετούμε στους διαδρόµους του σχολείου, ώστε να παρακινήσουμε και τους υπόλοιπους µαθητές να καταναλώνουν λιγότερο νερό.

ΙV.Για τις αρμόδιες αρχές – δημόσιες υπηρεσίες
Είτε εφαρµοστούν τεχνικές εξοικονόµησης νερού είτε όχι, η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός προγράµµατος µείωσης της σπατάλης νερού.

Κάνουμε συστηµατική παρακολούθηση των λογαριασµών κατανάλωσης του νερού και τακτικός έλεγχο για τυχόν διαρροές στο δίκτυο.

Τοποθετούμε διακόπτες παροχής νερού µε φωτοκύτταρα.Εξασφαλίζουν µέγιστη εξοικονόµηση νερού, αφού η βρύση κλείνει αυτόµατα όταν το νερό δεν χρησιµοποιείται. Τα συστήµατα αυτά έχουν µεγάλο κόστος και η χρήση τους δεν συνιστάται σε γραφεία µε µικρό αριθµό εργαζοµένων ή κατοικίες. Η εξοικονόµηση µπορεί να φτάσει το 70-80%.

Από τα καζανάκια, προτιµότερα είναι εκείνα στα οποία η ροή εξαρτάται από τον χρόνο πίεσης του κουµπιού. Η εξοικονόµηση νερού µε τον τρόπο αυτό µπορεί να φτάσει έως και στο 70%. Σε χώρους γραφείων, αυτό µεταφράζεται κατά µέσο όρο σε εξοικονόµηση 90 λίτρων νερού ανά τουαλέτα ηµερησίως.

Αικατερίνη Μονογυιού
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Μυκόνου
Με τον Γιώργο Χατζημάρκο

Other Articles

error: Content is protected !!