xplore

Θάλασσα… Πηγή Ζωής!

Πολλές μορφές ζωής προέρχονται από την Θάλασσα. Θαλασσινό νερό, φύκια, θαλασσινό αλάτι και πολλά άλλα προϊόντα που έχει να μας προσφέρει η θάλασσα, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. 
Η Θάλασσα είναι μιά ανεξάντλητη πηγή πολύτιμων δραστικών ουσιών και προσφέρει στο δέρμα ένα αληθινό κοκτέιλ ομορφιάς…..

Στην Αρχαία Ελλάδα γνώριζαν την δύναμη του θαλασσινού νερού για την διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς αλλά και για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών. Ο Ευριπίδης είχε πει: ” Η θάλασσα καθαίρει όλων των ανθρώπων τας νόσους”. Ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού ήταν ο Ιπποκράτης. Για κάθε είδους μολύνσεις συνιστούσαν επιθέματα με θαλασσινό νερό. 

Στην αρχή του 19ου αιώνα ο γάλλος γιατρός Rene Quinton απέδειξε ότι το πλάσμα του αίματος μοιάζει πολύ με το θαλασσινό νερό όσον αφορά την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Το απέδειξε επιστημονικά μεταγγίζοντας θαλασσινό νερό σε σκυλί που είχε πάθει αιμορραγία αντί για αίμα και αυτό επέζησε! 

Τα μεταλλικά αυτά στοιχεία, τα ολιγοστοιχεία και τα μικροστοιχεία είναι απαραίτητα για την ζωή. Στις δραστικές ουσίες της θάλασσας και της χλωρίδας της κρύβεται συγκεντρωμένη η δύναμη για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά του δέρματος και εν γένει του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι περιποιήσεις με συστατικά απο την θάλασσα λέγονται ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.
Η λέξη θαλασσοθεραπεία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ΘΑΛΑΣΣΑ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ εξ ου και THALASOTHERAPY. Ακούγοντας την λέξη ΘΑΛΑΣΣΑ την συνδέουμε με το αλμυρό νερό, τον ήλιο και τις διακοπές. 

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της γης και μέσα στα νερά τους κρύβεται μια τεράστια δύναμη για την ανθρώπινη ζωή! Υπάρχουν πολλών ειδών ψάρια, που εκτός του ότι είναι πολύτιμα για την διατροφή μας ,προμηθεύουν την τέχνη της αισθητικής με πολύτιμες πρώτες ύλες όπως χαβιάρι, ιχθυέλαια κλπ. Υπάρχουν επίσης πολλών ειδών φύκια. 

Αυτά τα υδάτινα φυτά περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, ιώδιο και διάφορες βιταμίνες, καθώς και το συνένζυμο Q10. Το θαλασσινό αλάτι είναι ένα ζωτικό συστατικό για τον άνθρωπο .Κάθε άτομο χρειάζεται καθημερινά περίπου 5-6 γραμμάρια μαγειρικό άλας για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού του. Στις διάφορες θάλασσες η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι διαφορετική. 

Η Νεκρά θάλασσα ως εσωτερική θάλασσα διαθέτει μια εξαιρετική περιεκτικότητα σε αλάτι που φθάνει το 30% αλλά αυτό βέβαια αποτελεί εξαίρεση. Το θαλασσινό αλάτι περιέχει ιώδιο που έχει μεγάλη επίδραση στον μεταβολισμό και στην κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμά δε την υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. 

Οταν βρισκόμαστε δίπλα στην θάλασσα ,η πολύτιμη αυτή ουσία εισχωρεί στον οργανισμό μας με κάθε μας ανάσα. Το θαλασσινό νερό έχει μεγάλη αντιβακτηριδιακή δράση. ‘ Ολες αυτές οι πολύτιμες ουσίες περιποιούνται το δέρμα μας, ασκούν έντονη επίδραση και στον συνδετικό ιστό, με αποτέλεσμα μια επιδερμίδα, λεία και σφριγηλή.

Η Κοσμετολογία σήμερα έχει φροντίσει ώστε όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά να τα προμηθεύονται τα σύγχρονα κέντρα αισθητικής τα λεγόμενα DAY SPA. H λέξη SPA προέρχεται από την λατινική ονομασία SANUS PER AQUA που σημαίνει : Υγεία μέσω του νερού! Κάποιες δραστικές ουσίες της θάλασσας επιδρούν στην επιφάνεια του δέρματος και άλλες εισχωρούν βαθιά. 

Τα προϊόντα με φυτοπλαγκτόν, εκχυλίσματα φυκιών, θαλασσινή λάσπη και θαλασσινό αλάτι αντιμετωπίζουν το ευαίσθητο δέρμα, το ξηρό, το κουρασμένο και άτονο με κακή αιμάτωση, το ακνεϊκό δέρμα, το ακάθαρτο. Ωφελεί ειδικά τις καπνίστριες και όσες παίρνουν φάρμακα για πολύ καιρό. Επίσης βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας , στην σύσφιξη του δέρματος και γενικά στην αναζωογόνηση του οργανισμού. 

Τα πολύτιμα προϊόντα της θάλασσας χρησιμοποιούνται και στα ατομικά υδρομασάζ. Διάφορα στόμια περιμετρικά στο εσωτερικό της μπανιέρας εκτοξεύουν με πίεση νερό από τον αυχένα ως τα άκρα του σώματος. Στα 20′ που διαρκεί περίπου η θεραπεία, το σώμα απορροφά τα ωφέλιμα θαλασσινά συστατικά. Οι περιποιήσεις μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή στα πλαίσια μιας κούρας. 

Η Θαλασσοαισθητική τεντώνει και λειαίνει το δέρμα, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού συστήματος για την αποβολή των τοξινών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων και την οξυγόνωση των ιστών.
Συμπερασματικά οι θαλασσοθεραπείες ωφελούν όχι μόνο το δέρμα αλλά και ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό!

Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη-πτυχ.Αισθητικός Αθηνών και Βιέννης,
μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης

Πηγή :  eimastegynaikes
Επιμέλεια :
Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Other Articles

error: Content is protected !!